Следвайте Гласове в ТелеграмДатата 24 май е най-светлият празник, който обединява

...
Следвайте Гласове в ТелеграмДатата 24 май е най-светлият празник, който обединява
Коментари Харесай

Денков: 24 май е празник, който прави по хармоничен начин прехода от миналото към бъдещето

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Датата 24 май е най-светлият празник, който сплотява всички. Това съобщи министър-председателят акад. Николай Денков пред публицисти, откакто се върна от Атина, където се срещна с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис. 24 май е празник, който прави по съразмерен метод прехода от предишното към бъдещето, добави Денков.

Той не вижда причина да се откаже от предлагането си 24-ти май да стане формален празник. Според него причините, които се чуват срещу концепцията, нямат никакво наличие. 

„ Като човек на науката, за мен 24-ти май е бил най-светлият празник, който ни сплотява всички. Питам - коя е групата от обществото в България, която би възразила против това, че 24-ти май е ярък празник ”, добави той.

Според Денков 24-ти май е празник, който не ни вторачва единствено в предишното, както били много от останалите, а правел по съразмерен метод прехода от предишното към бъдещето.

Като градивни и положителни дефинира министър председателят Николай Денков диалозите с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис. Денков беше на еднодневно посещаване в Гърция.

" Това, което беше значимо за нашата страна е да забележим до каква степен можем да се включим в концесиите на пристанищата в Кавала и Александруполис ", сподели той.

По отношение на Кавала следва сключване на контракт на гръцката страна с концесионера и е ясно декларирано единодушие България да се включи в този контракт. Изходната точка за договаряния е 20% присъединяване на България, без значение от терминалите за полутечен газ. Предстои идващите месеци да има развиване по тази тематика.

По отношение на пристанището в Александруполис преди няколко месеца е спряна концесията, само че Мицотакис е споделил, че се преглеждат разновидности и в случай че бъде открита процедура до края на годината, България ще има опция да съобщи своя интерес.

По отношение на газовите връзки се работи интензивно по увеличение на интензитета на газа, който може да се подаде със слагане на спомагателни компресорни станции и с цел да може България да бъде захранена и да се подава газ на прилежащи страни на север и запад от нас, сподели Денков.

Между двамата министър председатели е наранена и тематиката за жп линиите към Кулата и Свиленград, което би разрешило да се придвижват повече товари към гръцките пристанища.

Гърция е декларирала интерес към разширението на Чирен - желае да резервира известна част от потенциала и против заплащанве да резервира допълнитените размери, които сега се обезпечават. Заявен е и интерес при развиването на АЕЦ " Козлодуй " при подготовката на новите реактори - да се включат или като вложители, или със подписване на дълготрайни контракти с електроцентралата за закупуване на ток.

Обсъден е и тръбопроводът Александруполис-Бургас за опция на импорт на петрол за зареждане на рафинерията.

Пьотр Толстой не за първи път насочва провокации към България. С това изявление той минава граници, които не са допустими, по тази причина ще приказвам с Министерство на външните работи, разяснява министър председателят.

Той обаче акцентира, че съветският дипломат в България Елеонора Митрофанова няма да бъде оповестена за личност нон грата поради изявлението на съветския народен представител.

Не би трябвало да се поддаваме на провокации. Голяма част от тези изявления се вършат за вътрешна приложимост, за съветската аудитория, с цел да видят какъв брой велики неща се правят от Кремъл. Целта е да се сплаши българското население, само че няма заплаха за България. Ние сме членове на НАТО и затова Русия няма да посмее да ни нападне.

 

Източници: NOVA, epicenter.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР